Näringsbrist hos gravida hotar både kvinnans och barnets hälsa

En stor andel gravida i Sverige lider brist på viktiga näringsämnen och mineraler. Det är underskott som riskerar att påverka både mammans och barnets hälsa.

– Det är viktigt att man följer mödravårdens råd om näringstillskott och äter en varierad kost, säger Frida Hosseini, överläkare på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus.

Särskilt viktiga för både barnets utveckling och kvinnans välmående är folsyra, järn, jod, D-vitamin och omega 3. Studier visar att en stor andel kvinnor inte når upp till det rekommenderade dagliga intaget för flera av dessa ämnen. Samtidigt som många är oroliga för att göra fel.

Frida Hosseini, överläkare på specialistmödravården på Danderyds sjukhus, möter kvinnor som både lider av dåligt samvete och samtidigt brottas med att följa kostråden.

– Skuldkänslor ska man inte ha. Det går inte att följa alla rekommendationer till 100 procent. Men det är viktigt att tänka på hur man äter, både före och under graviditeten. Äter man en förnuftig och varierad kost räcker det långt. Sedan får man vid inskrivningen på mödravårdscentralen viktiga råd om vilka näringstillskott man behöver tänka på. De råden måste man följa, säger Frida Hosseini.


Järntillskott viktigt för de flesta

Flera av de viktigaste ämnena kontrolleras tidigt i graviditeten. Kvinnor med lågt blodvärde rekommenderas till exempel järntillskott. Och om det vid uppföljande kontroll upptäcks att värdena förblir låga finns det ytterligare insatser inom specialistmödravården.

– I samband med graviditet har kvinnor en högre blodvolym. Även om man annars har en normal järnnivå bör man äta järntillskott när man är gravid. Framför allt inför förlossningen, då det finns risk för blödningar, säger Frida Hosseini.

Gravida kvinnor bör se över jodintaget

Jod är ett centralt ämne för utvecklingen av sköldkörtelns hormoner, och finns i bland annat fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter. Ämnet finns också ofta i salt. Livsmedelsverket rekommenderar både restaurangbranschen och livsmedelsbranschen att använda just jod berikat salt för att motverka jod brist. Men eftersom jod behovet under graviditeten ökar med nästan 50 procent, samtidigt som många kvinnor ligger under Världshälsoorganisationen rekommenderade nivåer, är det viktigt att för gravida kvinnor att särskilt se över sitt intag.

Det här gäller också intaget av D-vitamin, framför allt i länder som Sverige där det framför allt under vinterhalvåret är vanligt med D-vitaminbrist. Och för att öka kroppens förmåga att ta upp just D-vitamin är fettsyror som omega 3 viktigt.

Ät folsyra redan innan graviditeten

Folsyra är ett av de ämnena som rekommenderas redan inför en graviditet för att eliminera risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Kvinnor som planerar att bli gravida ska helst börja äta folsyra tillskott tre månader innan de planerar att bli gravida.

– Det är naturligt att kvinnor är oroliga. Barnens hälsa är det absolut viktigaste för blivande mammor. Dessutom kan rekommendationer förändras över tid. Vissa kan ha svårt att ta upp en del födoämnen. Det är ibland omöjligt att veta i förväg. Då kan man vid nästa graviditet behöva gå till specialistmödravården. Men de fallen hör inte till vanligheterna. Känner man sig det minsta osäker ska man fråga sin barnmorska. De ska ha all information som behövs, säger Frida Hosseini.

Ett svenskt annorlunda läkemedelsföretag.